Oturma Odasına Özel Koltuk Önerileri

Oturma Odasına Özel Koltuk Önerileri

Oturma odaları şüphesiz ki, evde en çok vakit geçirilen yeri oluşturuyor. Ailecek otururken, dostlarla sohbet ederken veya kitap okurken, televizyon izlerken… Kısaca en rahat olmak istenen yerin ferah ve iyi bir düzene sahip olması gerekiyor.

 

Keyif ve konfor bir arada

Bu alanı oluştururken odanın metrekaresiyle birlikte, ne amaçla kullanacağını da hesaba katmalı ve koltuk seçimini ona göre yapmalısın. Örneğin ayaklarını uzatarak dinlenmek veya sırtını yaslayarak kitap okumak istiyorsan, geniş oturumlu ve fonksiyonel tekli koltuk tercih edebilirsin. Film izlemek veya oyun oynamak içinse rahatlığı ile ön plana çıkan fonksiyonel köşe takımını seçebilirsin.

Salonların düzenlenmesinde koltuklar ve kanepeler en önemli unsuru oluşturuyor. Odanızı düzenlerken yapılan tercihlerin iyi olması, seçilen koltukların biçimi ve mekanın ölçüleri arasındaki oransal ilişkinin doğru kurulması oldukça önem taşıyor. Özellikle yapacağınız mobilya seçimlerinde tek parça büyük mobilyalar ve koltuklar mekanın olduğundan küçük olarak algılanmasına neden olur. Oysa altı açık oturma takımları ve küçük parçalı mobilyalar mekanı olduğundan büyük gösterir.

“Az her zaman çoktur”

İhtiyaç ve beklentilerini belirledikten sonra, “az her zaman  çoktur” felsefesini benimseyerek natürel renklerin hakim olduğu alanlar yaratabilirsin. Nefes alan ve kolay temizlenebilir kumaşları, masif ahşapla kombinleyerek gözünü ve ruhunu yormayan bir oturma odası tasarlayabilirsin. Ayrıca mekanı yeşil bitkilerle destekleyerek pozitif bir hava yaratabilirsin.

 

Kol koyma yeri olmayan koltuklar, kollu olanlara göre bulundukları yeri daha geniş gösterirler. Eviniz alçak tavanlıysa oturma odasında yüksek aralıklı koltuklar tercih etmeyin. Bu, basık hissetmenize neden olur.

Koltuk takımları, mekana yerleştirilirken pencerelerden en büyük olanının iki yanına koltuklar yerleştirilebilir. Ancak iç ve dış mekanı bütünleştiren yere sıfır pencerelerin önlerine ağır mobilyalar yerleştirerek manzarayla ilişki kesilmemelidir.

Binaların birbirine çok yakın olduğu durumlarda ise pencerelerin önüne koltuk yerine yeşil bir köşe oluşturulması hem odanızın neşesini ve huzurunu arttırır hem de dış mekanlarla olan ilişkilerde mahremiyeti sağlar.

Koltukların rengi ve dokusu da mekanın büyük yahut küçüklük algısında oldukça etkilidir. Mesela küçük ve az ışık alan bir odada koltuklar açık renk ve desensiz kumaşlarla döşenmiş olmalıdır. Bir başka detay; düşey çizgili kumaşlar yüksek tavanlı yerlerde tercih edilmelidir. Oturma odanız iyi ışık alıyorsa koyu mobilyalar tercih edebilirsiniz fakat açık renk aksesuarlarla bunu dengelemelisiniz.

Odanızın şekli uzun ise mobilyaların hacmini bölecek şekilde duvara dik olacak şekilde yerleştirilmesi idealdir. Tekli koltuklardan birini ya da ikisini diğerlerine göre açılı yerleştirirseniz odanızın sıkıcı görüntüsünden de kurtulmuş olursunuz.

Kalabalık ailelere ve misafirlere özel

Misafir ağırlamayı seviyor veya evini aile üyeleriyle paylaşıyorsan, yataklı koltuk kullanarak hem yatak hem koltuk seçeneğini aynı anda değerlendirebilirsin. Depolama alanlarıyla hayat kurtaran sandıklı ve yataklı kanepeler de oldukça kullanışlı.

Etiketler: Oturma Odasına Özel Koltuk Önerileri
Mayıs 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR