Doğru Halı Seçiminin Püf Noktaları

Doğru Halı Seçiminin Püf Noktaları

Halını kullanmayı planladığın yer ve ne kadar dayanıklılığa sahip olması gerektiği, seçeneklerini daraltmana yardımcı olacaktır. Daha yumuşak bir halının terliklere veya çıplak ayaklara dayanacağı yatak odasında kendini biraz lüksle şımartabilirsin ancak yüksek hareketliliğin olduğu alanlarda yoğun, sıkı, düşük tüylü bir halıya ihtiyacın olacaktır. İlk olarak, satın alacağın halının dayanıklılığını değerlendirmelisin. Halı yığınının kalınlığına, esnekliğine, malzemesine ve ağırlığına bakmalısın. Halının yoğunluğu, özellikle koridor veya merdiven gibi yüksek hareketliliğin olduğu alanlara koymak istiyorsan, önemli bir husus olmalıdır. Yoğunluk, halının derinliğinden ziyade her bir lifin diğerine ne kadar yakın örüldüğü ile belirlenir. Püsküller arasında ne kadar boşluk olduğunu görmek için malzemenin arkasına bakabilirsin. Büyük boşluklar halının esnekliğini daha çabuk kaybedeceği anlamına gelir. Yeni halı satın almak çok zor olabilir çünkü çok fazla seçeneği bir arada görmek durumunda kalabilirsin. Acele etmemeli, uygun araştırmayı yapmalı ve doğru mağazayı bulmalısın.

 

 

Yaşam Koşullarınızı Düşünün

Genç bir ailen ve evcil hayvanların varsa, dokulu bir halka yığını veya kaliteli sert bükümlü kesimde, koyu renkte dayanıklı bir halı arayabilirsin. Lüks bir dokunuş arıyorsan, düz renkte bir peluş halıyı tercih edebilirsin. Halılar yaşadığımız mekana kişilik ve ruh kazandırmada birinci önceliğe sahiptir. Halı seçerken size yön verecek olan temel husus, kullandığınız mobilya, perde, duvar boyası ve kullanılan aksesuarların renkleri olmalıdır. İşe halının kullanılacağı mekanın ve zeminin tespiti ile başlamak gerekir. Öncelikle evinizde hangi odanın neresinde, ne kadar büyüklükte bir halıya ihtiyacınızın olduğunu tespit etmelisiniz. Halı seçimi yapmak gerçekten zorlayıcıdır. Günümüzde farklı tasarım, boyut ve dokuma teknikleri, insan sağlığına olan duyarlılığı gibi birçok özelliklerin ortaya çıkması, halıdaki ürün gamını arttırmakla birlikte bizim seçim yapmamızı da zorlaştırmaktadır.

 

Halı Renklerinin Nasıl Çalıştığını Anlayın

Açık renkli halılar alanı olduğundan büyük gösterme konusunda oldukça başarılıdır. Ancak iddialı ev dekorasyonlarında, siyah, kırmızı, bordo, lacivert, koyu yeşil ve kahverengi gibi daha koyu renkler de tercih edilebilir. Özellikle güneş ışığından yararlanılamayan veya az yararlanılan odalarda, sarı tonlarındaki halıların tercih edilmesi, dekorasyona sıcak bir görünüm katacaktır. Kapı girişleri ve koridor gibi halıların daha hızlı kirlendiği alanlarda, koyu renklerin tercih edilmesi göz önünde bulundurulmalıdır.

 

 

Çeşitli Halı Tarzlarını Düşünün

 

Halı çeşitleri ve halının hangi elyaf ya da iplik türüyle dokunduğu önemlidir. Yaşam alanlarında kullanım koşullarına göre hangi halıyı tercih edeceğine bu şekilde karar verebilirsin.

 

 

1-Naylon

Naylon günümüzün en dayanıklı elyaflarından biridir. En popüler iplik çeşidi olan naylon, yıpranmaya karşı dayanıklı, esnek, mobilyanın ağırlığına ve hareketine dirençli ve aynı zamanda göz alıcı renkler sağlayabilen bir malzemedir. Leke ve kirleri gizleyebilen bir yapıda olması nedeniyle az ya da yoğun trafiğe sahip, her türlü kullanım alanı için uygundur.

 

 

2-Akrilik

Yapısı ile yün görünümü ve hissi verebilen bir elyaf çeşidi olan akrilik, küflenmeye karşı dayanıklıdır ve güneş ışığı direnci yüksektir. Akriliğin leke tutmazlık konusunda performansı diğer elyaf çeşitlerine göre daha düşüktür. Ancak renk konusunda polipropilenden daha dayanıklıdır.

 

 

3-Polipropilen

Kolay temizlenebilirliği ile bilinmekle birlikte diğer adı olefin olan polipropilenin yağ bazlı lekelenmelere karşı direnci polyamide göre daha zayıftır. Polipropilen, nem ve küfe dayanıklılığı nedeniyle hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilmektedir. Diğer üç elyafa kıyasla çok daha ucuz olan polipropilen boyanmaya karşı dirençli olması nedeniyle de diğer halılara nazaran çok daha mat renklere sahiptir. Ayrıca orijinal görüntüsünü koruma süresi açısından da diğerlerine göre daha yetersizdir.

 

 

4- Polyester

Geri dönüşümlü malzemelerden de elde edilen bu elyaf günümüzün en popüler elyaflarından biridir. Yumuşaklığı gerçekten etkileyicidir. Ancak elastikiyeti çok az üstelik de temizliği zordur. Özellikle trafiğin yüksek olduğu yaşam alanlarında çok çabuk orijinal görünümünü kaybedebilir. Polyester bir halıyı satın alırken dokusu ve görünümüyle çok etkileyici olsa da kısa bir süre sonra bu görünümün bozulacağını bilmende fayda var. Hem maliyetleri hem de fiyatları çok ekonomik olduğundan sıklıkla tercih edilen polyesterin aslında bakımı çok da kolay değildir.

 

 

5. Yün

En kaliteli elyaf olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan yün elyaf, neme ve rutubete sentetik elyaflarda olduğu gibi dayanıklı değildir. Ayrıca çok çabuk leke tutabilir. Nitekim kolay temizlenir. Halı yıkama talimatları doğrultusunda yün bir halıyı uzun yıllar kullanılabilirsin. Ayrıca yün halılar eskidikçe değerlenir. Doğal renk seçeneklerini bulabileceğin yün elyaf belki az kullanışlı ancak kaliteli bir malzemedir.

 

 

Etiketler: Doğru Halı Seçiminin Püf Noktaları
Mayıs 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR